söndag 14 mars 2010

Skidor vid Grövelsjön-Rogen


Christoffer (vår äldsta son) hängde med på en kortare skidtur i Rogenområdet som jag vandrat i tidigare men då under sommaren. Helt klart enklare nu på vintern då snön gör terrängen lättare att ta sig fram i.
Vi gick via Storrödstjörnstugan till Rogenstugan
När vi kom in i stugan var det första vi möttes av en härlig färgbild på idel kända ansikten från Bohuslän. Nästan så man längtar att komma ut i kajaken igen.
Rogenstugan var utrustad med en mycket modern vedspis som med hjälp av diverse spjäll gick att reglera temp. inte bara i rummet utan även i ugnen.
Dock hade den ingen inverkan på temperaturen på dasset.
Men däremot gick det utmärkt att laga fläskpankaka och whiskyflamberad fläskfilet, dock inte samtidigt
Kartor är luriga! Där jag tänkte det skulle vara enkelt att dra en kanot mella sjöarna visade det sig vara regäla stenklädda kullar med avsevärda höjdskillnader. Framtida planer att paddla häruppe behöver sig en grundlig revidering.
En raritet Varglav. Enligt Wikipedia :

Varglaven (Letharia vulpina) är en intensivt gulgrön lav som är rödlistad som Missgynnad (NT). Varglaven var förr spridd i Sverige, men har efter en stadig tillbakagång under 1900-talet nu sin tyngdpunkt i norra Dalarna och Härjedalen. Laven är fridlyst i hela landet.

Varglaven växer på gammal, hård, torr ved (främst tallved) i öppna lägen. Vanligtvis hittar man den på torrakor och högstubbar på eller i kanten av myrar. Ett av de största hoten mot laven är att torrakor i rätt lägen knappt nyskapas alls.

Det sägs att varglaven har fått sitt namn från att den förr användes som varggift. Laven innehåller nämligen vulpinsyra, som är giftigt och angriper det centrala nervsystemet med andningsförlamning som följd.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för i sort sett alla vandringsleder och raststugor. Normalt i fjället uppnanas man att inte använda den ved som brukar finnas på dessa stugor. Här däremot mötte det inget hinder att tända uppp en brasa och på så sätt torka de genomsvetta kläderna efter en mödosam hasning med decimeterhöga Kalle-Anka skidor. Vädret hade slagit om så det kom blötsnö som direkt frös under skidorna.
Vägskäl ute på isen
Ahhhh! det blev cognac flamberad oxfilet sista kvällen på fjället.
Vi lämnar Hävlingen bakom oss och skidar så sakterliga upp mot Grövelsjön för att så småningom
ta oss tillbaka till Blekinge.

Inga kommentarer: