fredag 7 augusti 2009

Vandring i Sarek. Nu är bloggtorkan över

Efter att ha läst Svante Lysens böcker om hans strapatser och resor till olika delar av fjällvärden beslutade Palle och jag att göra en resa till Sarek i hans anda. Inga krav på att gå långt, ha fastställda mål eller direkta tider. Helt enkelt bara vara och uppleva. Svante om du läser detta må du ursäkta om vi har misstolkat dig.
Tåg Karlshamn- Gällivare, därifrån buss mot Ritsem men steg av i Suorva strax norr om Stora Sjöfallet. Vandringen över den enorma dammen kändes trist med otroligt stora anläggningsarbeten. Därifrån vidare in i Stora Sjöfallets nationalpark och in i Sarek via hängbron över Guhkesvakkjåhkå. Hittade fina tältplatser med relativt kort anmarsch till fjällen i omgivningen. Vi valde att bestiga Vuojnestjåkkå 1952 m. Gick sedan vidare mot NW till en "liten" kulle, Sarekvarasj 1115 m där vi inte kunde motstå utsikten varför det blev en natt även här. Dagen därpå gick vi den korta vägen ner till sjön Sarekjavras med fin sandstrand för att därifrån angripa Sarektjåkkås nordtopp ca 2065 m. Läste sedan på i Claes Grundstens fina guidebok att Nijak var ett lämpligt nästa berg att bestiga. Tog oss således vidare NW för att så småningom gå upp i passet mellan Nijak och Kantberget 1244 m. En tuff vandring med relativt tunga ryggor. Kom så småning om ner i Ruotesvagge där det blev läger inför nästa dags topptur. Palle fullföljde toppturen medan jag valde att efter en besvärlig första del med mycket lösa stenar och block återvända till tältet för lite rekreation med bla tvätt och fiske. Fortsatte sedan vidare norrut mot Ahkka för att komma i läge för en tur upp till Sveriges högst belägna sjö på samma berg. Tiden rann tyvärr ut så vi insåg att i den terrängen med massor av stora och små stenblock hade vi ingen möjlighet att hinna tillbaka till Gällivare på utsatt tid.
Det blev en mycket minnesvärd vandring med mycket skratt och en hel del stärkande slit. Vädergudarna hade vi på vår sida med en del regn men övervägande behagligt vandringsklimat.



Bron in till Sarek över Guhkesvakkjåhkå. Tur att man inte behövde vada här.
Mycket ren på fjället. Kul att kunna sitta inne i Nallo tältet och spana utan att störa.

Hoppas det i framtiden blir möjligt att dricka friskt vatten ur alla bäckar och sjöar även i södra Sverige.
Isranunkel (Ranunculus glacialis) är min favoritblomma på fjället. Växer i huvudsak på högre höjder och i kanten på snölegorna.
På väg upp mot toppen av Vuojnestjåkkå 1952 m
Moln på väg upp
Gott att ha ett extra regn/vindskydd på exponerade platser som denna på våg upp
Utsikt från toppen av Vuojnestjåkkå

Den andra toppbestigningen till Sarektjåkkås nordtopp ca 2065 m
Toppröset med böneflaggor ala Tibet
Utsikten från Nordtoppen blev makalös. Kebnejakse syns i horisonten
Nedför med textilpulkan gick betydligt fortare än att gå uppför. GPS en loggade 28 km/h
Vaden kan vara svåra och krävande. Kallt glaciervatten och mycket slam begränsar villigheten till oplandrade bad.
Mmmmm. Fjällöring är ett delikat tillskott till den torkade maten
Efter 9 dagars fantastisk vildmarksuplevelse tar vi båten till Ritsem för vidare transport till Gällivare och Karlshamn
Eftersom tåget inte skulle gå förren dagen därpå tor vi tillfället i akt att besöka Bolidens Atik gruva för utvinning av koppas, silver och guld. Hoppas att deras miljöförklaring uppfylles även i handling. Jättetruckarna lastade 130 ton om jag minns rätt.

Men det krävdes bara tre skoptag för att lasta.....

Inga kommentarer: