onsdag 25 april 2012

Turkiet i stället för Padjelanta

Som sagt det blev en rundresa i Turkiet i stället för skidtur i Padjelanta. Tur med tanke på vädret där uppe.....Resan gick till Kappadokien på högplatån i det inre av Turkiet. Till viss del sammanföll vår rutt med den gamla sidenvägen. Här har man byggt sk Caravanserat var 30 - 40 km till skydd mot rövare som härjade här.  

Naturligtvis förekom det kameler, men endast som turistfälla.

Kappadokien är känt för sina märkliga formationer i landskapet. Dessa har blästrats fram ur det tjocka asklager som täcker området. Mäktiga vulkaner, några runt 3000m höga sägs vara orsaken.

Några formationer blev lite iögonfallande. Vad kallas dessa?

Askan har den egenskapen att den hårdnar i kontakt med luft men har man väl brutit igenom skalet blir det relativt lätt att karva ut håligheter. Här var det kristna flyktingar som runt 1000 talet tog sin tillflykt.

Romarna hade stort inflytande på Turkiet under dess "storhetstid". Nu återstår ruinerna.

I resan ingick besök på några olika företag. Bland annat besökte vi en mattförsäljningsställe som ställde ut några vävare som skulle inspirera köplusten. Bondfångeri kallas det på småländska!

Fin väv i silke, dock inget muslimskt motiv som inte får innehålla avbildningar på något levande.

Det finns som sagt många sätt att locka fram köpreflexen hos kunderna. Här kryddor smakfullt upplagda och dekorerade. En intressant resa som förtogs lite av den Turkiska ivern att sälja och lura av turister största möjliga summa pengar. Detta är förmodligen en kulturell aspekt som skiljer Sverige och Turkiet. Till och med valutakursen manipulerades av resebyråns representanter. Guiden och busschauffören förväntade sig dricks på minst 400 € var och blev sura när det inte blev mera än 100 €. Sedan vet jag inte vilken lön de erhåller från resebyrån. Den kan naturligtvis vara baserad på bra med dricks.

Inga kommentarer: