måndag 31 mars 2008

Ejdersträck och tjuvjakt på Ejder

Kerstin och jag tog oss en tur från Tosteberga ut i Blekinges östra skärgård.
Lördagen visade inte upp sig i sitt vackraste vårväder. Ett lätt regn föll hela vägen ut till Tosteberga och under tiden vi lastade K2:an. Väl i kajaken fick vi en frisk sydlig vind i ansiktet på väg mot Långören.Hamnade så småningom på Vieskär när regnet sakterliga avtagit och solen kröp fram under molnkantenPå söndagen gick vi ut mot Ungskär och Utlängans Stenshamn. Hela vägen ut möttes vi av 1000 tals Ejdrar på väg mot sina häckningsplatser i norr. Under hela dagen hördes det skarpa knallar från Ungskär. Sorgligt nog träffade vi även på skadade Ejdrar som förmodligen går en säker svältdöd till mötes. På Ungskär såg vi tre figurer som när det passerade ett Ejdersträck, helt ogenerat fortsätter att tjuvjaga tills de får syn på oss. När vi kom in i hamnen på Ungskär var de mycket intresserade av vad vi var för några. Veckan inna hade Kustbevakningen haffat en tjuvjägare där ute så stämmningen var väl inte den bästa. Att i detta läge ta fram kameran och dokumentera illdåden känndes inte helt överlagt.


Vacker dörr på Stenshamn
Hela söndagen var fin med sol och en frisk SO vind. Äntligen kan vi se fram mot våren.
Av tjuvskyttarna på Ungskär fick jag veta att Ejdrarna har sträckt de senaste två veckorna i samma omfattning som under dagen. Det bör betyda en helt ofantlig massa fågla som sträcker förbi här var säsong.

3 kommentarer:

Björn Svensson sa...

Hej
Ni verkar precis som oss att fått en fin tur. Och ni fick ju med er tältet oxå :-)

Kunde ju ta och sammanstråla någon gång och ta en fin tur tillsammans.

Är oxå lite sugen på att kolla lite på er K2:a, funderar nämligen på att skaffa en sådan.
Ha det gott
/ Björn S

Anonym sa...

Hej Björn
Ja visst skall vi träffas på böljan. Nästa planderade tur blir förmodligen 27 april i Listerby skärgård. Då tillsammans med Friluftsfrämjandet.
Hör av Dig

Björn Svensson sa...

Hej

Det låter helt klart intressant.
Maila mig gärna din mailadress och nummer så jag kan höra av mig.

klarabergsvagen@telia.com